Brouwerij Leeghwater bieren

Beemster Boezem

Blond

De boezem houdt de Beemster droog. Voordat het overtollig polderwater uit de Beemster wordt afgevoerd, wordt het opgeslagen in de boezem. Dan stroomt het weg via een stelsel van kanalen en ringvaarten: het zogenaamde boezemstelsel. De Beemsterringvaart is onderdeel van dit stelsel en daarom dé boezem van de Beemster. Onze blond is een hommage aan deze boezem. Een blond bier met een hart van goud. Vriendelijk, fris en lichtzoet. Met toetsen van honingmeloen en abrikoos. Die Beemster blijft wel droog, daar drinken we op.

 5%

 23

 13

 Saaz, Magnum, Hull melon en Citra

Ruys

White IPA

Ruys is de achternaam van de grootvader van Jan Adriaenszoon Leeghwater; Symon. Symon Ruys hield zich in de 16e eeuw al bezig met de ambacht van het bierbrouwen. Vanuit De Rijp werkte hij toen vast al aan een goed gedryhopped bier: een techniek destijds niet gebruikt voor het toevoegen van aroma, maar voor de houdbaarheid. In de 21e eeuw is Ruys een verfrissend en geurig witbier boordevol tropisch fruit. Denk daar nog een IPA-bittere afdronk bij, en laat het genieten met een grote G beginnen. Symon Ruys, deze is voor jou.

 4.7%

 50

 6

 Cascade, Simcoe en El Dorado

Meizoentje

Lentebier

Je kent ze wel, meizoentjes. Dat zijn die bloemetjes met een geel hart en een witte krans daaromheen. Soms kleuren de randen van de blaadjes rood tot paars. Meizoentje is de oude volksnaam voor madeliefje. Deze plantjes zijn goed vertegenwoordigd in het Land van Leeghwater! Meizoentjes bloeien er het hele jaar door, maar vooral in de maand mei. De meimaand wordt door de overweldigende bloei van meizoentjes wakker gekust, zo gaat het verhaal. Dat verklaart de naam mei-zoentje. Dat meizoentjes eetbaar zijn, weet niet iedereen. Proef ze nu terug in Leeghwater’s Lentebier.

 5.5%

 35

 8

 Aramis, Athanum, Cascade en Ella

Witte Wolff

Witbier

Een verfrissend witbier met zijdezacht mondgevoel. Witte Wolff is licht kruidig, fruitig en romig van smaak. De fruitige tonen van witte druif, kiwi, mango, pompelmoes en kruisbes, zijn afkomstig van de hoppen Hallertau Blanc en Nelson Sauvin. De naam Nelson Sauvin is afgeleid van de druifsoort Sauvignon Blanc, en heeft een vergelijkbare geur en smaak. Het gebruik van deze hoppen in Witte Wolff, maken van dit witbier een echt zomers genot. 

 6.5%

 50

 6

E.K. Goldings, Cascade, Nelson Sauvin en Hallertau Blanc

Rijper Liefde

American Red Ale

Rijper Liefde verwijst naar de hennepmolen ‘De Liefde’ uit het Noord-Hollandse dorp De Rijp. De Rijp ligt in het hart van het Land van Leeghwater en is het geboortedorp van Jan Adriaenszoon Leeghwater. De Liefde werd gebouwd in de 16e eeuw en brandde zo’n 120 jaar later af, als gevolg van een hevige onweersbui. In de molen werden hennepvezels gebruikt als grondstof voor het maken van doeken, touwen en visnetten. De Liefde was onderdeel van de nijverheid in De Rijp, en dat in een periode waarin het Land van Leeghwater die liefde goed kon gebruiken.

3.5%

30

 40

Bramling Cross, Centennial, Exp. 431

Waaghals

Tripel

Wie niet waagt, wie niet wint. Zo is het ook met onze Waaghals. Deze nieuwe klassieker is aangenaam kruidig en vol van smaak. Een stevige tripel die een (verborgen) waaghals in iedere drinker naar boven haalt. Misschien door dat verleidelijk fruitige aroma, misschien door dat alcoholpercentage van 8,8%. Maar hee, wie niet waagt …

 8.8%

 25

 10

 Cascade, Saaz

Opperbock

Herfstbock

Een opper is een opslagplaats voor gemaaid, nog vochtig gras. Een lange houten paal wordt gestut door schuingeplaatste palen, waar het gras dan tegenaan gestapeld wordt om verder te kunnen drogen. In onze Opperbock bestaat de houten paal uit rogge-, gerst- en tarwemout, gestut door karamel en zoethout. 
En anders dan bij een echte opper, hoeft dit volle bier met een licht bittere afdronk wat ons betreft nooit op te drogen. De Opperbock omart je, zoals het gras de houten palen. Door dit donkergekleurde bier zie je alleen het mooiste van de herfst.

6.3%

25

 85

Hallertauer en Magnum

Poldervos

Winter ale

Een amberrode WINTER ALE voor winterse avonden. Krachtig van smaak door karamelmouten, een Strohrum-infusie en lagering op rumhoutsnippers.

8.1%

25

 10

Saaz, East K. Goldings, Brewers Gold, Bramling Cross